Klimaat en beste reistijd
China is een groot land en kent dan ook verschillende klimaten. Aan de zuidkust heerst een subtropisch klimaat, in Tibet en Qinghai een bergklimaat, in het westen een woestijnklimaat en in het noorden van het land een Continentaal klimaat.
Het is dus onmogelijk om voor het hele land een advies te geven. Het hangt er vanaf naar welke streek je gaat. In het noorden, Centraal-China en Tibet kunnen de winters erg streng zijn. De zomers zijn behoorlijk warm. In september, de periode dat wij reisden, was het in Beijing ruim 30 graden en vochtig warm. In het algemeen kun je stellen dat het voor- en najaar de beste tijden zijn om een bezoek aan China te brengen.
Geldzaken
Het Chinese geld heet Renminbi, dit betekent geld van het volk. De munteenheid is de yuan. De yuan is verkrijgbaar in briefjes van 100, 50, 10, 5, 2 en 1 yuan. Er zijn ook muntjes van 5, 2 en 1 jiao. 10 jiao is 1 yuan. En 1 jiao wordt weer onderverdeel in 10 fen. Er zijn muntjes van 5, 2 en 1 fen.
In de meeste hotels kun je gemakkelijk geld wisselen. De bank is natuurlijk altijd mogelijk, maar wisselen geeft hier meer administratieve rompslomp en duurt daarrdoor langer. Het is het handigst om travellercheques mee te nemen in dollars. Thomas Cook en American Express zijn bij de Chinezen het meest vertrouwd.
Bewaar de wisselreçu's, deze moet je namelijk laten zien als je geld wilt terugwisselen bij het verlaten van China. De koers is dan natuurlijk veel onvoordeliger.
In de grote steden is het gebruik van een creditcard mogelijk. Ook zijn er pinautomaten.
Eten en drinken
De Chinese keuken verschilt sterk met wat we ons in Nederland bij 'Chinees eten' voorstellen. Chinese restaurants in Nederland kennen zijn doorgaans Chinees-Indisch, met een nadruk op het laatste en bovendien aangepast aan de westerse smaak.
Alles wat eetbaar is, wordt in China ook gegeten. Het eten is heerlijk gekruid en zeer smaakvol. Ook vegetarisch eten is in China prima te doen. Er zijn veel groentegerechten te krijgen.
In de meeste restaurants zijn geen westerse menukaarten voorhanden. Een oplossing is in de keuken de gerechten aanwijzen. Ook is het handig een overzicht met gerechten in Chinees - Nederlands mee te nemen. Je kunt de gerechten aanwijzen en zo je bestelling doen.
Omdat het eten op een hoog vuur in een wok wordt klaargemaakt is de kans om ziek te worden van het eten gering. Wel is het verstandig je eigen eetstokjes mee te nemen. In sommige wat minder luxe restaurantjes worden houten eetstokjes meerdere keren gebruikt.In de meeste restaurantjes worden echter wegwerpstokjes gebruikt.
语言
在中国人们说着不同的语言。通用的中国口语被称作“汉语普通话”。有7种主要的方言以及数不清的其他方言。在中国书面语言都是一样的。汉语是由字组成的而不是字母。汉语是一种有着四种不同的主要语调的语言。声音和音调共同决定了(其所代表的)意思。现代汉语是由几千汉字和一千声音音调组成的。在大城市和旅游指南上才出现极少的英语。在很多地区你得用手语来使别人理解(这是老外的经历)。一个很方便的工具就是“Point It” 这本书。通过标示的图片和照片你可以清楚的表达你的意思。
气候和最佳旅游时间
中国是个很大的国家,而且有着不同的气候。南海岸主要是亚热带气候,在西藏及青海是山地气候,西部是沙漠气候,在中国北方是大陆性气候。
因此不可能就整个国家的(气候情况)来提建议。这得取决于你去哪个区域。在北方,华中及西藏冬天非常严寒,夏天很适宜,很暖和。我们旅游的时候是九月,那时北京潮湿炎热,大约在30度。通常,春天和秋天是到中国旅游最好的时间。
中国货币叫做人民币(RMB),这意味着钱属于人民。货币单位是元。纸币中可用的是100,50,20,10,5,2,和1 元,也有5,2和1角的硬币。一角又被细分成10分。
在大多数酒店里你都可以很容易的换钱。当然银行也可以,但是在银行里兑换在程序上有更多的麻烦,因而也更费时。最便利的就是带着美元的旅行支票。中国人最放心(相信)Thomas Cook en American Express
保存兑换收据,也就是当你离开中国时如果你想兑换回钱,你必须出示这个(收据)。汇率当然是非常无利可图的。在大城市里使用信用卡也是可能的,也可使用自动提款机。
饮食
中国厨房与我们在荷兰介绍的“中国饮食”中的相差很大。荷兰的中国餐馆一般都是中印口味的,并把重点放在的后者,也适应了西方的口味。
只要是能吃的,中国人就吃。食物都是加香料调过味的,美味可口。同样,斋菜做的也很棒。你可以吃到很多蔬菜。
在大多数的餐馆都没有西方的菜单可用。一个解决的办法就是到厨房把菜指出来,随身带个菜肴的荷汉概要也比较方便。你可以把菜指下,这样就点菜了。
因为菜都是在炒锅里用大火炒好的,所以吃了这菜生病的几率很低。如果你会拿筷子的话就挺聪明了。在一些低级一点的餐馆木筷子使用的次数更多。然而在多数餐馆都用一次性筷子。